Kære pige på 13 år,
Tak for dit brev til BørneTelefonen. At du har valgt at skrive herind fortæller mig, at du er rigtig træt af, at en af dine klassekammerater snakker sådan om dig og de andre piger i klassen. Og det kan jeg virkelig godt forstå, at du er træt af og ikke gider at høre på.
Selvom jeg fornemmer, at du allerede ved det så er det vigtigt for mig at fortælle dig, at kvinder selvfølgelig ikke kun hører til i køkkenet og at man naturligvis ikke er klam, hvis man har sin menstruation. Hverken kvinder eller mænd ”hører til” nogle bestemte steder og menstruationen er noget af det mest naturlige i denne verden. Husk på, at menstruationen jo er en forudsætning for, at du og jeg – og din klassekammerat for den sags skyld er til.
Det er også vigtigt for mig at fortælle dig, at sådan en opførsel ofte bunder i uvidenhed og måske også usikkerhed. Måske han siger det i sjov – men det er de færreste, som synes det er sjovt. Uanset hvad hans opførsel bunder I, skal han selvfølgelig snakke ordentligt til og om dig og dine andre klassekammerater – hvad der er tale om piger eller drenge.
Nogle kan det nemmeste være, bare at ignorere den slags opførsel. Men det kan være rigtig svært og det er ikke altid, at den nemmeste løsning og er den bedste løsning. Hans opførsel er ikke i orden.
Gad vide, om der mon er nogen lærer i nærheden når snakker sådan om dig og de andre piger i jeres klasse? Det er nemlig din lærers ansvar at sørge for, at der er en god klassekultur, hvor alle elever trives og har det godt.
Jeg vil derfor også foreslå dig, at du fortæller din eller flere af dine lærer, hvordan du har det med denne drengs opførsel? Hvis du synes, at det er svært og ikke har lyst til at gøre selv, kan du måske samle nogle af dine klassekammerater og sammen gå til din lærer og fortælle, hvordan i har det i klassen. Hvad tænker du om det?
Måske du også kan vise din lærer dette brev du har sendt herind, og måske vise mit svar hertil?
Gad vide, om du mon også kunne have lyst til at vise dine forældre mit svar? På den måde får dine forældre kendskab til, hvordan du har det i klassen. Hvis de ved, hvordan du har det, så kan de sammen med dig tage kontakt til din klasselærer. Måske du hellere vil det frem for selv at fortælle din lærer, hvordan du har det?
Jeg håber meget, at du kan bruge mine forslag. Hvis du har brug for mere hjælp, så er du meget velkommen til at skrive eller ringe til os på 116111.
Med venlig hilsen
BørneTelefonen